Αξίζει να θυμηθούμε ότι το πρώτο Συνέδριο που έγινε ποτέ για τον Αυτισμό στην Ελλάδα οργανώθηκε από την Εταιρία, με διεθνή συμμετοχή το 1994, με έμπνευση και πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Εταιρίας καθηγητού Χρήστου Αλεξίου. Ο κ. Αλεξίου, Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρίας θα είναι τιμώμενο πρόσωπο στο προσεχές Συνέδριο. Το άλλο τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο καθηγητής Σωτήρης Κωτσόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος του Δικτύου, που είχε την έμπνευση του πρώτου Συνεδρίου αυτής της σειράς, που ξεκίνησε από το Μεσολόγγι το 2005.

 

Καθηγητής Αλεξίου Χρήστος


Ο Χρήστος Αλεξίου γεννήθηκε το 1930 στο Σκλήθρο Αγιάς Θεσσαλίας.

Από το 1963 μέχρι το 1988 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, στο οποίο ασχολήθηκε (σε συνεργασία με τον ελληνιστή George Thomson, κ.ά.), με την διδασκαλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, την εποπτεία μεταπτυχιακών διατριβών, την οργάνωση Βιβλιοθήκης Νεοελληνικών Σπουδών, κ.ά. Ως ειδικός γραμματέας ειδικής αγωγής του υπουργείου Παιδείας εισηγήθηκε και συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του πρώτου και μοναδικού έως σήμερα Πανεπιστημιακού Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (EEΠAA), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανώσεων για την Προστασία των Ατόμων με Αυτισμό (Autism-Europe), Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για τον Αυτισμό (World Autism Organization), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠOΣΓKAμεA ), μέλος του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (EΣAμεA), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία (European DisabilityForum), που εκπροσωπεί τα 50 εκατομμύρια των ατόμων με αναπηρία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πατέρας και ο ίδιος δυο παιδιών με ειδικές ανάγκες, αφιέρωσε το χρόνο και την ενέργειά του στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και άλλες αναπηρίες, και ανέπτυξε σημαντική εκδοτική δραστηριότητα στον τομέα αυτό.


Δρ. Κωτσόπουλος Σωτήρης


Ο Κωτσόπουλος Σωτήριος, γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1933. Τελείωσε το Γυμνάσιο εκεί και εισήχθη στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του εργάστηκε για μερικά χρόνια σε ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Απέκτησε την ειδικότητα του Ψυχίατρου – Παιδοψυχίατρου.

Ο Σωτήριος Κωστόπουλος απέκτησε ακαδημαϊκούς τίτλους στον Καναδά (Ph. D και FRCPC – μέλος του βασιλικού κολλεγίου του Καναδά) και έκανε πανεπιστημιακή καριέρα στα Πανεπιστήμια Memorial, Ottawa, Calgary, φθάνοντας στο βαθμό του καθηγητή, ενώ παράλληλα εργάζονταν σε νοσοκομεία με παιδοψυχιατρικές μονάδες.

Με την συνταξιοδότησή του από τον Καναδά επέστρεψε στο Μεσολόγγι όπου ίδρυσε την Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας και μέσω αυτής δημιούργησε το Κέντρο Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές (αυτισμός). Το Κέντρο αυτό προσφέρει διάγνωση και εντατική θεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με αυτισμό και ειδική γλωσσική διαταραχή καλύπτοντας όλο το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το Κέντρο επιδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν.

Ο Σωτήριος Κωστόπουλος είναι συγγραφέας άρθρων παιδοψυχιατρικού και ιατρικού – ιστορικού ενδιαφέροντος σε ξένα και ελληνικά περιοδικά και δύο βιβλίων (Μνήμες από τα χρόνια του Ερέβους 1940-1950, και Physical and Mataphysical Concepts of Mental Illness in Late Antiquity an Byzantium).