Λάρισα


logo-dimos-larisas

Η Λάρισα είναι πανάρχαια πόλη, κατοικείται σχεδόν 8.000 χρόνια, ενώ σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ζωντανές ελληνικές πόλεις και φημίζεται για τις ποικίλες μουσικές, θεατρικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και την έντονη νυχτερινή ζωή της. Ο Πηνειός ποταμός είναι το πασίγνωστο ποτάμι το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της Λάρισας για αιώνες και διασχίζει το κέντρο της πόλης. Το συναντάμε στην βόρεια πλευρά του λόφου Φρουρίου, κάτω από τον Άγιο Αχίλλειο και μαζί με το Πάρκο Αλκαζάρ το οποίο είναι δίπλα στο ποτάμι, δημιουργούν μία όαση πρασίνου και ηρεμίας στο κέντρο της πόλης, μόλις λίγα βήματα από την κεντρική πλατεία. Λόγω της θέσης της, η Λάρισα αποτελεί ιδανικό εφαλτήριο για σύντομες εξορμήσεις σε χώρους πολιτιστικού, ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στις γύρω περιοχές.

 

Ιστορία 8.000 χρόνων

Οι μακρινοί πρόγονοι, οι Πελασγοί, εκχέρσωσαν την πλούσια πεδιάδα του Πηνειού για να στήσουν τις πρώτες τους καλλιέργειες. Τις καθαρές πια εκτάσεις τις ονόμαζαν Άργη -Πελασγικό Άργος είναι το πρώτο όνομα της Θεσσαλίας- και κοντά σ’ αυτές έχτιζαν τις κυκλώπειες ακροπόλεις τους, τις οποίες ονόμαζαν Λάρισσες, από το Λάας που σημαίνει βράχος -απ’ όπου και το Λαός- στην ξεχασμένη πια και μακρινή τους γλώσσα. Λάρισα λοιπόν, η βραχοθεμελιωμένη ακρόπολη του θεσσαλικού πεδίου, μ’ έναν Λαό συσπειρωμένο στο κοινό όνειρο και ισχυρό σαν βράχο! Λαός και Πόλη μια ψυχή, μια συμπαγής συνείδηση με ακλόνητη, όπως ο βράχος, θέληση και με μάτια στραμμένα στο φως εκείνου του πρώιμου πολιτισμού που άφηνε πίσω του τον εφιάλτη των σπηλαίων και τα σκοτάδια της προϊστορίας του. Οι χιλιετηρίδες που πέρασαν από το σώμα της πόλης, με βίαιες ενίοτε αλλαγές που έφεραν μαζί τους, σάρωσαν στο πέρασμά τους τα πάντα, εκτός από την επιμονή του ανθρώπου να συνεχίζει να συνωστίζεται γύρω από τις πλατείες της, τους ναούς της, το ποτάμι, τα θέατρά της, έστω και γκρεμισμένα. Την επιμονή που σφραγίζει αιώνες αργότερα η γλάστρα με το βασιλικό και η βραδινή μελαγχολία του γιασεμιού.

Αυτή την εντύπωση αφήνει η πόλη ηλικίας 8000 χρόνων στο σύγχρονο επισκέπτη που θα περιηγηθεί στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της, που θα απολαύσει τον καφέ του στις πλατείες και τους πεζόδρομους, στο Λόφο του Φρουρίου με την Σκεπαστή Αγορά του 15ου αιώνα, το Μπεζεστένι, τα λείψανα του Παλαιοχριστιανικού ναού του 6ου μ.χ. αιώνα με τον τάφο του Αγίου Αχιλλείου και τις Ρωμαϊκές αρχαιότητες. Η ανάπλαση του χώρου του Φρουρίου και η πεζοδρόμηση των οδών του έφερε το σύγχρονο επισκέπτη κοντά στο απώτατο παρελθόν της πόλης. Εδώ ο Λόφος, το μοναδικό ύψωμα της πόλης, κατοικείται αδιάλειπτα, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, από τη Νεολιθική εποχή και κατά την κλασσική εποχή αποτέλεσε την Ακρόπολη της Λάρισας.

 

 

Η ταυτότητα της Πόλης

Πρωτεύουσα σήμερα του ομώνυμου Δήμου, πρωτεύουσα της Θεσσαλίας και έδρα της Περιφέρειας, απέχει από την Αθήνα 350 περίπου χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 154. Είναι χτισμένη στο κέντρο του θεσσαλικού κάμπου, στις όχθες του Πηνειού, σε υψ. 70μ., με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. Η πόλη, χτισμένη αλλεπάλληλα στην ίδια τοποθεσία από την αρχαιότητα, κατείχε πάντα ένα στρατηγικό ρόλο, λόγω της γεωγραφικής θέσης, στο κέντρο της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας. Είναι συγκοινωνιακός κόμβος και διαμετακομιστικό κέντρο, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης καθώς σταδιακά ολοκληρώνονται μεγάλοι οδικοί άξονες. Η θέση όμως δεν είναι ο μόνος παράγοντας που βοήθησε στην ανάπτυξη της πόλης. Η Λάρισα υπήρξε πόλη ευνοημένη από τη γόνιμη γη, που της χάρισε απλόχερα τον πλούτο της, από τον Πηνειό που ζωογονεί αυτή τη γη και από τους δραστήριους ανθρώπους της. Ο ρόλος της έτσι στην ελληνική οικονομία υπήρξε πάντα καθοριστικός, τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στην μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Παράλληλα, αναπτύσσεται στον τομέα των υπηρεσιών, του τουρισμού και της υγείας, καθώς, εκτός από τα δύο δημόσια νοσοκομεία, συγκεντρώνει και έναν αριθμό κέντρων αποκατάστασης με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και ιδιωτικές κλινικές. Η Λάρισα έχει 2 πανεπιστημιακά τμήματα, της Ιατρικής και της Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας. Επίσης είναι έδρα του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλίας (ΤΕΙ), με 4 σχολές και πάνω από 20.000 σπουδαστές. Στη Λάρισα υπάρχει, επίσης η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα των αρχών του 20ου αιώνα που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην αγροτική εκπαίδευση των Ελλήνων. Επίσης, είναι έδρα πλήθους υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των δυο μεγαλύτερων στρατιωτικών σχηματισμών της χώρας (1η Στρατιά, ΑΤΑ) ενώ αντιμετωπίζει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια την πρόκληση των ταχύτατων αλλαγών στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

 

Για πληροφορίες σχετικά με την περιήγησή σας στην πόλη της Λάρισας, ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.larissa-dimos.gr/new/index.asp?pid=1&sub=3#